Het verhaal van Karine

Normal 8c8d412dc9da7d0ac7fe222f7dc54b316e826117
06-03-2020 | 16:19

Karine is een voorbeeld van de manier waarop het La League-project kennis en ervaringen biedt waarmee meisjes hun dromen kunnen waarmaken. Karine, 16 jaar oud, uit de Nossa Senhora de Fátima Community (Codó) in Brazilië, werkt momenteel als jonge leerling bij Banco do Brasil.

Karine was een van de meisjes die in 2019 de kans kreeg om met een uitwisseling naar Nederland te gaan, waar ze onder andere heeft gevoetbald met de meiden van #TeamLaLeague. Gedurende deze periode kreeg ze te horen dat ze kon reageren op een vacature binnen een project van de Co-existentie en Versterking van Verenigingen (SCFV) in haar gemeenschap. Eenmaal terug in Brazilië, verdiepte ze zich in de mogelijkheid om deel te nemen aan het project. Karine was reeds automatisch geregistreerd, omdat volgens haar moeder zowel de SCFV-adviseur als de manager van Banco do Brasil verheugd waren over het feit dat de jonge vrouw in een ander land nieuwe dingen beleefde en leerde.

“Ik was heel gelukkig en dankbaar, maar tegelijkertijd vond ik het heel spannend. Ik vroeg me af hoe het zou zijn om te werken en te studeren, omdat ik nog geen werkervaring had. Voor mij voelt elke dag als een droom.”

Karine doet voornamelijk archiefwerkzaamheden, maar wanneer ze wordt gevraagd om een ​​andere taak uit te voeren, is ze heel gedreven om te leren en goed te presteren. Ze geniet van de ervaring en wil in de toekomst bankbediende worden.

Wat betreft de bijdrage van het La League project voor haar om dit doel te bereiken en om alle processen te doorlopen waardoor ze kon werken, zegt de adolescent: “Het La League-project was voor mij van fundamenteel belang om deze baan te krijgen. De ervaringen die ik met de activiteiten en de reis naar Nederland heb opgedaan hebben veel bijgedragen aan mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het heeft me geholpen om naar nieuwe dingen te kijken, om efficiënt en snel te handelen bij het uitvoeren van taken, zowel in het dagelijks leven als in het professionele leven. Ik heb er ook door geleerd hoe ik met uitdagingen om moet gaan en welke beslissingen ik kan nemen die me echt helpen en belangrijk voor me zijn. Ik heb geleerd om met mensen samen te werken en om assertiever te zijn. Dit alles heeft me veel geholpen in mijn werk bij de bank, inclusief meer ambitie om te leren en kennis over te brengen aan anderen in mijn omgeving.”

Momenteel is het dagelijks ritme van Karine behoorlijk veranderd. “Tegenwoordig is mijn schema erg druk en uitdagend, omdat ik 's ochtends naar school ga, ik in de middag werk en 's avonds huiswerk voor school maak. Wanneer het kan, sluit ik me aan bij La League-activiteiten. Ik had vroeger meer vrije tijd, maar toen leerde ik lang niet zoveel als nu.”

Een andere factor die door Karine wordt benadrukt, is de sterke bijdrage en steun die ze krijgt van haar vader, moeder en andere familieleden. “Mijn vader en moeder maken deel uit van al mijn prestaties. Ze ondersteunen me, ze adviseren me, ze hebben me altijd aangemoedigd om aan projecten deel te nemen, omdat ze wisten dat alle kennis die ik zou kunnen opdoen, goed zou zijn voor mijn toekomst.” De grote steun van haar moeder heeft vanaf het begin geholpen om Karine, haar zus en vrienden deel te laten nemen aan de activiteiten van het project. Haar vader hielp bij het mobiliseren van mannen in de gemeenschap waar Karine en haar familie wonen en hij was aanwezig bij alle training-sessies voor vaders en mannelijke rolmodellen.

Karine gelooft in haar eigen potentie, in haar eigen kracht en kent haar rechten dankzij de toegang tot betrouwbare en effectieve informatie die ze heeft gekregen door de activiteiten van het La League-project.