Demi de Boer voor La League!

13 mei 2019

Het is inmiddels alweer twee jaar geleden dat de nu 23-jarige Demi samen met haar vader, exprofvoetballer Ronald de Boer, voor La League naar Brazilië reisde. In de stad Codó bezochten ze het project La League: een initiatief van Plan in samenwerking met haar partners om zoveel mogelijk meisjes in Nederland én ontwikkelingslanden te laten voetballen.

La League vertelt het verhaal van de waarde van voetbal voor meiden. Voetbal is namelijk niet alleen goed voor de fysieke ontwikkeling van kinderen en jongeren, maar ook voor de sociale ontwikkeling. Het is een krachtig middel om het zelfvertrouwen van meisjes te vergroten en hun teamgevoel te versterken.

Champions of Change

Iedere voetbaltraining van La League in Brazilië en Nicaragua wordt gekoppeld aan een workshop over onder andere gender, seksuele voorlichting en rechten. Zo leren meisjes leren voor zichzelf en voor elkaar op te komen, zowel op het veld als ernaast. La League maakt het op deze manier mogelijk om genderrollen te veranderen en bewustzijn te creëren over de negatieve effecten van tienerzwangerschappen en kindhuwelijken.

Speciaal project

Tijdens haar reis heeft Demi het project in Brazilië bezocht en indrukwekkende verhalen van de meiden gehoord. Het heeft een diepe indruk gemaakt en ze vindt het belangrijk dat er aandacht besteed wordt aan La League. “Ik vind het belangrijk dat wij mensen in Nederland bewust maken dat tienerzwangerschappen en kindhuwelijken op veel plekken in de wereld voorkomen. Deze meisjes hebben simpelweg geen toekomst. Voetbal kan hierbij helpen,“ vertelt ze.

#TeamLaLeague

Niet alleen in ontwikkelingslanden is het project actief, ook in Nederland wordt er actie gevoerd. “Het is belangrijk om vrouwenvoetbal in het daglicht te zetten als sport die niet alleen voor jongens bedoeld is, maar ook door meisjes goed gespeeld wordt,” zegt Demi. Dit wordt onder andere gedaan door #TeamLaLeague: een fondsenwervende actie voor meiden in Nederland, waarvan de opbrengsten naar voetballende meisjes in Brazilië en Nicaragua gaan. In de actie is een centrale rol weggelegd voor 41 profvoetbalsters uit de Eredivisie Vrouwen, die als coach van een eigen team via social media meisjes hebben oproepen bij hen in het team te komen. De coach en de meisjes hebben vervolgens geprobeerd zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel.

Finaledag

Gisteren vond de finale van #TeamLaLeague plaats op de KNVB campus in Zeist. In aanwezigheid van de Eredivisiespeelsters was er een voetbalprogramma met diverse activiteiten en clinics. Maar er waren nog meer speciale gasten: afgelopen dinsdag zijn er zes meiden van het La League project uit Brazilië overgevlogen naar Nederland. Ook zij waren op de finaledag om een balletje trappen en de cheque in ontvangst te nemen. “Vorig jaar was super leuk!” vertelt Demi. “Ik hoop dat de meiden mooie herinneringen hebben gemaakt en de mensen thuis in Brazilië kunnen inspireren met hun ervaringen.” Ook dit jaar was de finaledag een groot succes.

 

 

Delen