“Mijn beste tip: heb altijd plezier in het voetballen”

Normal 0160d8b0821bf12c5db346c9199e0cd20bceff7f
09-04-2019 | 17:20

Doorbreken als vrouw in een mannenwereld is niet makkelijk. Nadine Noordam (20), Eredivisiespeelster en coach bij #TeamLaLeague, liet zich er niet door weerhouden. “Ik dacht: dit wil ik, dus ik ben mijn dromen achterna gegaan.”

 

Als klein meisje stond Nadine wekelijks aan de zijlijn van het voetbalveld om haar broer aan te moedigen. Ze was nog te jong om zelf wedstrijden te spelen, maar zo nu en dan mocht ze meetrainen met het team van haar broer. Ze wist haar ouders over te halen en begon haar voetbalavontuur op 5-jarige leeftijd bij SV Honselersdijk, de voetbalclub in het dorp waar ze woont. Vanaf het moment dat ze de bal aan haar voeten kreeg, was ze vastberaden deze door niemand af te laten pakken.

 

Extra je best doen

De jonge Nadine voetbalde in een jongensteam en stroomde al snel door naar Westlandia, waar ze op hoger niveau mee mocht voetballen. Ook hier kwam ze in een jongensteam terecht. In tegenstelling tot haar teamgenoten bij haar oude club, waren deze jongens niet gewend om met een meisje te voetballen. Nadine moest zich hier flink bewijzen: “Er waren altijd wel mensen die zeiden dat, omdat wij meiden zijn, we minder goed kunnen voetballen. En die vonden het dan gek dat wij tussen de jongens mochten spelen.” Opmerkingen als “Dat is een meisje, die kan toch niet voetballen” vlogen haar om de oren vanaf de zijlijn. Maar Nadine liet zich niet afleiden; ze raakte er zelfs door gemotiveerd.

Dromen van de OranjeLeeuwinnen

Nadines talent werd al snel gespot door de grote club ADO Den Haag, waar ze inmiddels al vijf jaar met plezier speelt. Hier komt Nadine uit voor het eerste elftal en leidt ze haar team als vaste kracht op het middenveld naar vele mooie overwinningen. De 20-jarige heeft al een flinke carrière op haar naam staan, maar hoopt in de toekomst nog een stapje hogerop te kunnen komen. Zo zou ze wel eens willen kijken hoe het er bij een andere club aan toe gaat en droomt ze ervan om ooit haar debuut te mogen maken bij de OranjeLeeuwinnen.

Voetballen voor het goede doel

Naast haar drukke schema rondom het voetballen maakt Nadine tijd voor #TeamLaLeague. Dit is een fondsenwervende actie van Plan International voor meiden in Nederland, waarvan de opbrengsten naar voetballende meisjes in Brazilië en Nicaragua gaan. Een centrale rol in de actie is weggelegd voor 41 profvoetbalsters uit de Eredivisie Vrouwen, die als coach van een eigen team meisjes oproepen om bij hen in het team te komen. De coach en de meisjes gaan vervolgens proberen zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. Het team van Nadine bestaat al uit 50 meiden en samen hebben zij meer dan € 8.000 opgehaald.

Iets doen voor een ander

Nadine doet mee als coach omdat zij het belangrijk vindt dat iedereen de kans krijgt om te voetballen, zowel in Nederland als op andere plekken in de wereld. Voetballen is haar passie, en ze gunt het iedereen om daar ook van te genieten. Daarnaast gaat het haar om bewustwording: “Ik vind het vooral belangrijk dat meiden zich ervan bewust worden dat niet iedereen het zo goed voor elkaar heeft. Veel meiden die meedoen aan #TeamLaLeague doen al aan voetbal. Zij zitten in een voetbalteam en krijgen een tenue en voetbalschoenen. Daar hoeven ze zich niet druk om te maken. Ik vind het mooi dat meiden leren om iets voor een ander te doen en dat dit niet allemaal zo vanzelfsprekend is.”

Meld je aan voor #TeamLaLeague

Om dit bewustzijn te stimuleren en haar team te motiveren, geeft Nadine als Eredivisiecoach trainingen aan haar team en helpt ze haar meiden beter te worden. Deze trainingen vinden plaats tijdens de Finals 12 mei op de KNVB Campus in Zeist.

Ben jij geboren tussen 2005 en 2012 en wil je ook bij de Finals zijn om training van Eredivisiespeelsters zoals Nadine te krijgen? Meld je aan voor #TeamLaLeague via www.teamlaleague.nl